Mainos
Mainos
Mainos
VRP - Rakennushankkeen luotettava yhteistyökumppani
Mainos
Mainos

Lajiesittely

 

Enduro on moottoripyörien luotettavuusajo.

Lyhyesti kerrottuna enduro on moottoripyörällä maastossa ajamista, lähinnä poluilla. Endurokuljettaja kohtaa ajaessaan siis niitä haasteita mitä esimerkiksi suomalainen metsämaasto tarjoaa: ojia, kaatuneita puita, pehmeitä paikkoja, kallioita, jyrkkiä mäkiä jne. Nykyään enduro on muuttunut vauhdikkaamaksi ja enduroon liitty jo jossain muodossa piirteitä motocrossista. Useissa kilpailuissakin ajetaan erikoiskokeilla motocrossratoja pitkin, joten kilpaikuljettajalla pitää olla myös motocrosstaitoja.

Endurossa tulee osata lukea reittiä hyvin ja tehdä nopeita reittivalintoja.

MM-sarjassa erityisesti vauhdit ovat kovempia kuin kotimaisessa kilpailuissa ja maastokokeet ovat hyvinkin nopeita. "Suomi-enduro"-termiä käytetään kun ajetaan hidasvauhtista ajoa metsässä juurien, kantojen ja kivien keskellä, puita kiertäen. Suomi.-enduro onkin aloittelevalle ajajalle se turvallinen tapa harrastaa, koska kaatumiset tai reitiltä ulosajot eivät yleensä ole vahingollisia.

Talvella enduron luonne muuttukin yleensä yhden uran ajamiseksi, jolloin tarvitaan hieman toisenlaista ajotekniikkaa.

Tässä linkki yhteen kuvaukseen lajista ja siihen liittyvästä (Offroad Pro)

Kilpailuissa kuljettajat taituroivat mitä erilaisimmissa maastoissa tiukan minuuttiaikataulun mukaan. Myöhästyminen aikatarkastusasemalta tietää sakkominuutteja. Reitin varrella on erikoiskokeita, joiden aikojen perusteella paremmuus ratkaistaan. Sekunteja mitataan niin motocrossradoilla, liukkailla nurmiradoilla sekä kunkin järjestäjämaan maastonmukaisella pätkällä. Portugalissa saattaa joutua ajamaan jyrkkiä vuorenrinteitä, kun taas Suomessa ylitellään soita kaksipyöräisellä.

Menestyneimpiä suomalaisia endurokuljettajia kautta aikojen ovat Juha Salminen, Kari Tiainen, Petteri Silván, Samuli Aro ja Mika Ahola.

Korkein kilpailutaso on Enduron maailmanmestaruussarja ja arvostetuin yksittäinen kilpailu ja samalla maajoukkueiden mm-kilpailu on kansainvälinen kuuden päivän ajo ISDE. Se järjestetään Suomessa Haminan ja Kotkan seudulla vuonna 2011. Suomessa ajetaan Enduron Suomenmestaruussarjaa.

Yhteistyökumppanit

Suomen Pienyrittäjäin Mainostoimisto OyOnlineSolutionsJyväskylän aikuisopistoHannu Photo